Hoe verloopt bouwen via een architect en welk bouwmateriaal kies je

Waar moet je rekening mee houden bij het bouwen van een huis

Om een huis te laten bouwen heb je de keuze uit twee mogelijkheden. Het volledig zelf bouwen van een huis, waarbij het ontwerp van een architect komt en de aannemer dit plan gaat realiseren. De andere mogelijkheid is direct een catalogus-aannemer te betrekken, waarbij de aannemer het ontwerp en de realisatie van het huis verzorgt.

Betrek de aannemer direct bij het ontwerp en de realisatie van de woning
De laatste manier is de meest verstandige keuze omdat belangrijke risico’s op deze manier het beste beheerst kunnen worden. Het maken van een ontwerp binnen het budget en de voortgang van het ontwerp vormen de grootste risico’s. Wanneer je de aannemer er direct in betrekt kan je deze verantwoordelijk houden voor eventuele opgelopen kosten van bouw en bouwmateriaal. Tijd, geld en kwaliteit worden op deze manier goed beheersbaar.

Woning moet voldoen aan regels en voorwaarden
Wanneer je een ontwerp bij een architect laat maken en de bouw in eigen beheer wil houden, dan zitten er nogal wat haken en ogen aan dit proces. Een gebouw moet namelijk voldoen aan bepaalde regels en voorwaarden. Vaak heb jezelf allerlei wensen en eisen waaraan je woning moet gaan voldoen, waardoor er met beide aspecten tijdens het ontwerp rekening moet worden gehouden. Wanneer je een architect inschakelt zijn de mogelijkheden vaak wel groter, maar zijn de kosten en risico’s ook vaak groter.

Zorg voor een helder en duidelijk overzicht van de kosten
Het is heel erg belangrijk om de kosten voor je woning op een rijtje te zetten. Je moet namelijk precies weten wat wel en niet mogelijk is tijdens het laten bouwen van een huis. Dit om het ontwerp en realisatieproces soepel te laten verlopen en niet tegen onnodige tegenvallers aan te lopen. Een goed voorbeeld is de bouwvergunning, maar ook praktische zaken zijn hierin belangrijk. De architect zal je met al deze zaken bij kunnen staan tijdens het ontwerp van je woning.

bouwmaterialen-11

Maak je wensen kenbaar bij de architect
Vooraf is het belangrijk om te weten wat je wensen zijn ten opzichte van het ontwerp. Zo heeft je architect een helder en duidelijk inzicht in het ontwerp dat jij graag voor ogen ziet en het gekozen bouwmateriaal. Denk hierbij aan de indeling van de woning, hoe wordt de woning nu en in de toekomst gebruikt, maar ook de architectuur van het huis. Er zal ook gekeken worden na de situering van de woning op de kavel, waarbij factoren als privacy en geluidsbelasting in mee worden genomen.

Kom goed beslagen ten ijs
Als het ontwerp eenmaal gereed is, dan zal de aannemer moeten worden ingeschakeld om de woning voor je te gaan bouwen. Dit is de aanbesteding van het bouwplan. De aannemer zal aan de hand van de tekeningen van de architect een prijs gaan bepalen, waarna de bouw gestart kan worden. Tijdens de bouw is controle erg belangrijk om kwaliteit te kunnen garanderen, om op tijd fouten te ontdekken en extra kosten te voorkomen. Kom bij de oplevering van je woning dan ook altijd goed beslagen ten ijs.

1 reactie op Hoe verloopt bouwen via een architect en welk bouwmateriaal kies je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *